Magyar Hagyományőrző Faművesek

c

Történetünk

     A Magyar Hagyományőrző Faművesek csoport 2008-ban alakult édesapánk, Németh János fa- és bútorrestaurátor vezetésével Zala megyében, Hagyárosböröndön. Az ő szándéka szerint a csoport alapvető célja az, hogy megismertesse és megszerettesse a famegmunkálásnak az őskortól egészen napjainkig alkalmazott munkafolyamatait, módszereit, s bemutassa olyan mesterségek kéziszerszámait és tevékenységeit, melyek az idő múlásával  lassan feledésbe merülnek (ács, kádár, bognár, faesztergályos, asztalos).

      Ezek a szerszámok apáról fiúra vagy nagyapáról unokára öröklődtek és családoknak biztosítottak megélhetést emberöltőkön át. Sajnos a technikai fejlődés miatt az 1950-es évektől kezdve egyre kevésbé használták őket, ezért túlnyomó részük a padlásra, tűzre került. Ilyen, manapság már ritkaságnak számító eszközöket őrzött meg Németh János több évtizedes gyűjtőmunkájával.

       Édesapánk 2012-ben elhunyt. Reánk hagyott örökségével és az általa gyermekéveink alatt bennünk elültetett faművesség iránti szeretettel folytatjuk tovább amit elkezdett.

    A megmentett szerszámok ma is megtekinthetők közel ezer darabos kiállításunkon hagyárosböröndi műhelyünkben, ahol az érdeklődők kézbe vehetik és ki is próbálhatják őket. A gyűjtéssel egy időben nem csak az eszközöket, hanem a hozzájuk tartozó munkafolyamatokat, szokásokat és olyan titkokat is sikerült megőrizni, melyek hajdan mesterről tanítványra szálltak.

      A Magyar Hagyományőrző Faművesek csoport működésének megkezdése óta közel 90 munka-bemutatót tartottunk - műhelyünkben, óvodákban, iskolákban, falunapokon, kézműves vásárokon, fesztiválokon, hagyományőrző rendezvényeken - mindennemű korosztály számára. Gyermektáborok kézműves szekciójának részeként is működünk évek óta, melyek során több olyan gyereket is megismertünk, felfedeztünk, akik tehetségének gondozásában, kibontakoztatásában azóta is részt veszünk.

          Fontos számunkra, hogy az utánunk következő generációk is továbbvigyék és átadják azt a tudást,
amit őseink feltaláltak, hiszen múltunk erős gyökér, jelen, jövő belőle él.

Németh Ármin és Németh Bálint

Szakmai támogatónk:

 

Noé Elemér asztalos

https://nemethbalintkristo.wixsite.com/noeelemer